
Zastosowanie:
Suplement diety Ferro zawiera wysoką zawartość łatwo przyswajalnej formy żelaza, witaminę C oraz koncentrat z buraka czerwonego. Żelazo pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych, prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny oraz w prawidłowym transporcie tlenu w organizmie. Witamina C zwiększa przyswajanie żelaza w przewodzie pokarmowym oraz pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych. Żelazo i witamina C pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Suplement diety Ferro zawiera naturalny sok z buraka czerwonego. Suplement diety Ferro jest polecany osobom ze zwiększonym zapotrzebowaniem na żelazo, stosującym dietę bezmięsną i jako wzbogacenie zróżnicowanej diety.
Zalecana do spożycia dzienna porcja suplementu diety i sposób użycia:
1 kapsułka 1 raz dziennie, najlepiej na czczo, popijając wodą.
Składniki zalecanej dziennej porcji do spożycia:
Składniki: | 1 kapsułka | RWS(%)* |
---|---|---|
Koncentrat buraka czerwonego | 250 mg | – |
Witamina C (kwas L-askorbinowy) | 155 mg | 194% |
Pirofosforan żelaza (III), w tym: żelazo | 95 mg (20 mg) | – (143%) |
Składniki:
Zawartość kapsułki: kwas L-askorbinowy (witamina C), maltodekstryna, koncentrat buraka czerwonego, pirofosforan żelaza (III)
Kapsułka: hydroksypropylometyloceluloza (HPMC)
Ostrzeżenia:
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Zrównoważony sposób żywienia oraz prowadzenie zdrowego trybu życia są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie stosować przy nadwrażliwości na jakikolwiek składnik produktu. Kobiety w ciąży i karmiące piersią stosowanie preparatu powinny skonsultować z lekarzem. Produkt nie jest przeznaczony dla dzieci. Nadaje się do spożycia przez wegetarian.
Przechowywanie:
Przechowywać w temperaturze pokojowej (15-25°C), w ciemnym i suchym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Zawartość opakowania: 30 kapsułek po 600 mg
Masa netto: 18 g
Producent:
Bielpharma sp. z o.o. ul. Tkacka 17, 58-260 Bielawa
Wyprodukowano w Polsce.
Dane naukowe:
- pirofosforan żelaza (III) jest łatwo przyswajalną w przewodzie pokarmowym formą żelaza
- żelazo jest składnikiem budulcowym hemoglobiny, a także wielu enzymów uczestniczących w łańcuchu tlenowym w komórkach
- witamina C wspomaga wchłanianie żelaza w jelicie
- witamina C pełni wiele funkcji w organizmie: jest przeciwutleniaczem, a także kofaktorem w produkcji kolagenu w organizmie, co przyczynia się m. in. do poprawy jakości budowy ścian naczyń krwionośnych
- witamina C jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego
- sok z buraka czerwonego jest źródłem tlenku azotu (NO), którego działanie polega m. in. na rozszerzaniu naczyń krwionośnych
- w wyniku dylatacji (poszerzenia) naczyń krwionośnych poprawiają się warunki dla laminarnego przepływu krwi w naczyniach
- odpowiednia ilość tlenku azotu we krwi pozwala na poprawę przepływu krwi przez narządu, a w efekcie do lepszego dostarczania tlenu do komórek
- sok z buraka ma działanie wspomagające pracę mięśni, a także działa prewencyjnie na występowanie chorób sercowo-naczyniowych
Zobacz źródła naukowe:
- Zalety działania soku z buraka czerwonego: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32292042/
- Dostępność pirofosforanu żelaza w przewodzie pokarmowym: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14748943/ oraz https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27132828/
- Wpływ witaminy C na biodostępność żelaza w pirofosforanie: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15580812/ oraz https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15743017/