
Zastosowanie:
Suplement diety Entero zawiera beta-glukan owsiany oraz maślan sodu. Beta-glukan jest rozpuszczalną formą błonnika pokarmowego. W przewodzie pokarmowym tworzy żel, pokrywający śluzówkę jelita cienkiego. Maślan sodu zawiera kwas masłowy, stanowiący źródło energii dla komórek nabłonka jelit. Suplement diety Entero jest polecany osobom odczuwającym dyskomfort ze strony układu pokarmowego jako wzbogacenie zróżnicowanej diety.
Zalecana do spożycia dzienna porcja suplementu diety i sposób użycia:
1 kapsułka 2 razy dziennie, najlepiej przed śniadaniem i po kolacji, popijając wodą. Zaleca się stosować przez okres co najmniej 3 miesięcy.
Składniki zalecanej dziennej porcji do spożycia:
Składniki: | 1 kapsułka | 2 kapsułki | RWS(%)* |
---|---|---|---|
Błonnik owsiany (beta-glukan 15%) | 187,5 mg (28,125 mg) | 375 mg (56,25 mg) | – |
Maślan sodu ( kwas masłowy) | 62,5 mg (50 mg) | 125 mg (100 mg) | – |
Składniki:
Zawartość kapsułki: błonnik owsiany zawierający 15% beta-glukanu (zawiera gluten), kwas masłowy w postaci soli sodowej (maślan sodu)
Kapsułka: hydroksypropylometyloceluloza (HPMC)
Ostrzeżenia:
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Zrównoważony sposób żywienia oraz prowadzenie zdrowego trybu życia są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie stosować przy nadwrażliwości na jakikolwiek składnik produktu. Kobiety w ciąży i karmiące piersią stosowanie preparatu powinny skonsultować z lekarzem. Produkt nie jest przeznaczony dla dzieci. Nadaje się do spożycia przez wegetarian. Produkt posiada specyficzny zapach (charakterystyczny dla maślanu sodu). Nie jest zalecany dla osób stosujących dietę bezglutenową.
Przechowywanie:
Przechowywać w temperaturze pokojowej (15-25°C), w ciemnym i suchym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Zawartość opakowania: 60 kapsułek po 350 mg
Masa netto: 21 g
Producent:
Bielpharma sp. z o.o. ul. Tkacka 17, 58-260 Bielawa
Wyprodukowano w Polsce.
Dane naukowe:
- Beta-glukan jest polisacharydem (błonnikiem) o właściwościach antyoksydacyjnych
- Beta-glukan wspomaga produkcję krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych
- Beta-glukan ma pozytywny wpływ na działanie układu immunologicznego przewodu pokarmowego
- Beta-glukan ogranicza wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego, przez co pośrednio zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych
- Beta-glukan jest prebiotykiem pobudzającym wzrost i aktywność naturalnej flory jelitowej
- Beta-glikozydowy łańcuch beta-glukanu nie ulega trawieniu i jest wchłaniany w jelicie cienkim przez makrofagi – substancja aktywuje szlaki sygnałowe komórek układu odpornościowego stymulując ich aktywność
- Maślan sodu wywiera pozytywny wpływ na działanie bariery jelitowej i może odgrywać rolę w ograniczaniu otyłości pokarmowej
- Maślan sodu wywiera wpływ na regulację procesów zapalnych w jelitach
- Maślan sodu wpływa pozytywnie ma mikrobiotę jelitową oraz ogranicza proces stłuszczeniowy wątroby
- Maślan sodu zmniejsza stężenie lipopolisacharydów w surowicy krwi
Zobacz źródła naukowe:
- Działanie beta-glukanu: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29491277/ oraz https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31960663/
- Działanie beta-glukanu na układ odpornościowy: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19515245/
- Randomizowane badanie BELT, w którym wykazano działanie obniżające poziom cholesterolu LDL i cholesterolu całkowitego w surowicy krwi: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32138344/
- Działanie maślanu sodu na barierę jelitową: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34177920/
- Działanie przeciwzapalne maślanu sodu: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34675753/; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29627390/; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32023718/
- Działanie maślanu sodu w ograniczaniu stłuszczenia wątroby: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28104981/
- Działanie maślanu sodu zmniejszające stężenie lipopolisacharydów: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31004166/