Witamina C jest organicznym związkiem chemicznym z grupy alkoholi polihydroksylowych. Dla ludzi jest niezbędną witaminą, która musi być dostarczana w pożywieniu.

Witamina C posiada kwaśny intensywny smak, więc zamknięcie jej w kapsułce umożliwia jej suplementację.
Witamina C jest niestabilna w wysokiej temperaturze, pod wpływem światła oraz w kontakcie z powietrzem. Z tego powodu suplementy diety zawierające witaminę C powinny być przechowywane w zalecanych warunkach i chronione przed wpływem światła.
Referencyjna wartość spożycia (RWS) witaminy C wynosi 80 mg na dobę.
Witamina C jest ważnym przeciwutleniaczem. Chroni komórki przed stresem oksydacyjnym występującym pod wpływem niekorzystnych czynników środowiskowych oraz infekcji.
Witamina C pełni funkcję kofaktora w reakcjach enzymatycznych. Jest niezbędna do prawidłowej produkcji kolagenu.
Jej obecność w przewodzie pokarmowym wpływa na ułatwienie wchłaniania żelaza.
Witamina C (kwas askorbinowy) ma udowodnione działanie przeciwzapalne, wspomagające działanie bariery epitelialnej, a także chroniące komórki przed stresem oksydacyjnym
Udowodniono pozytywny wpływ witaminy C na odporność organizmu. Skuteczność witaminy C w skróceniu czasu trwania infekcji wykazano zwłaszcza u osób podejmujących wysiłek fizyczny w warunkach zimnego otoczenia.
Profilaktyczna porcja witaminy C (100-200 mg na dobę) zmniejsza częstość występowania infekcji, jednak w przypadku wystąpienia infekcji konieczne jest stosowanie wyższej porcji witaminy C do wspomagania działania układu odpornościowego.
Stosowanie nadmiernych porcji witaminy C, choć nie wykazuje istotnej toksyczności poza możliwym szkodliwym działaniem na płód, nie jest uzasadnione ze względu na brak funkcji fizjologicznej. Przyjęcie jednorazowe dużej porcji witaminy C może powodować dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Nadmiar witaminy C jest wydalany z moczem.
Niedobór witaminy C powodujący objawy kliniczne jest rzadki w społeczeństwach zachodnich. Częściej występuje u palaczy tytoniu. Objawami niedoboru witaminy C jest utrudnione gojenie tkanek, spadek odporności oraz kruchość naczyń krwionośnych. Skrajnym przypadkiem niedoboru witaminy C jest szkorbut objawiający się uszkodzeniem dziąseł i wypadaniem zębów.
Podczas pandemii COVID-19 wykazano, że suplementacja tej witaminy może złagodzić przebieg choroby.
Witaminę C odnajdziesz w suplementach diety: Lifeup Immu, Lifeup Ferro i Lifeup Urino
Sprawdź źródła:
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17636648/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29477224/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25185110/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29099763/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33916257/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33193359/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16373990/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22429343/