Suszony ogórek kiszony

Ogórki kiszone to jeden z tradycyjnych przysmaków polskiej kuchni. Za ich niepowtarzalny smak i właściwości odpowiedzialny jest proces fermentacji bakteryjnej zachodzący z udziałem pałeczek kwasu mlekowego. Wykazano, że mikroflora ogórka kiszonego to w 71% bakterie z rodziny Lactobacillaceae.

Fermentacja to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Bakterie odpowiedzialne za proces fermentacji odżywiając się cukrami prostymi zawartymi w komórkach ogórka przekształcają je w kwas mlekowy. Powoduje to obniżenie odczynu pH płynu otaczającego ogórki i zahamowanie rozwoju innych drobnoustrojów. Ogórki zostają dzięki temu trwale zakonserwowane.

Poza kwasem mlekowym bakterie mają zdolność syntezy także innych substancji chemicznych, m. in. witaminy C, witaminy A, witamin z grupy B i witaminy K. To właśnie z tego powodu ogórki kiszone postrzegane są, jak żywność pozwalająca nam zachować lepsze zdrowie. Efekt ten potęguje obecność pałeczek kwasu mlekowego będących naturalnym probiotykiem.

Podczas procesu proszkowania i suszenia ogórka kiszonego wraz z jego moszczem bakterie giną, jednak w uzyskanym produkcie pozostają wszystkie substancje chemiczne będące efektem przeprowadzonej przez nie fermentacji.

Suszony ogórek kiszony odnajdziesz w suplemencie diety Lifeup Immu

Sprawdź źródła: