Maślan sodu

Maślan sodu jest solą zawierającą resztę kwasu masłowego. Kwas masłowy powstaje w procesie fermentacji cukrów z udziałem bakterii. Kwas masłowy występuje w serach nadając im charakterystyczny zapach. W przewodzie pokarmowym kwas masłowy jest produktem fermentacji bakteryjnej niestrawionych resztek pokarmowych zawierających węglowodany.

Kwas masłowy, który dostarczamy z pożywieniem jest szybko i łatwo wchłaniany w przewodzie pokarmowym. Substancja ta stanowi źródło energii dla komórek nabłonka jelitowego

Maślan sodu ma gorzki smak i nieprzyjemny zapach – kapsułkowanie ułatwia spożywanie tej substancji.

Kwas masłowy wpływa na zmniejszenie nasilenia stanu zapalnego, zwiększenie przepływu krwi i przyspieszenie procesów gojenia w jelicie. Dzięki temu dochodzi do uszczelnienia bariery jelitowej.

Obecność kwasu masłowego w jelicie wpływa na wchłanianie sodu i wody ze światła jelita. Uszkodzenie flory bakteryjnej przez stosowanie antybiotyków doprowadza do biegunki, której jednym z patomechanizmów jest niedobór kwasu masłowego w jelicie.

Maślan jest stymulatorem wzrostu dla prawidłowych komórek nabłonka jelitowego, a jednocześnie hamuje rozrost komórek nowotworowych w tym narządzie.

Kwas masłowy wpływa na regulację motoryki jelit przez wpływ na aktywność acetylotransferazy cholinowej, a także wspomaga produkcję śluzu w jelicie. Dzięki temu pasaż treści pokarmowej jest ułatwiony, a śluzówka lepiej chroniona.

Wykazano także, że przez wpływ na regulację genów odpowiadających za produkcję cholesterolu i trójglicerydów, kwas masłowy zmniejsza stężenie tych substancji w surowicy krwi. Kwas masłowy może odgrywać rolę w redukcji masy ciała.

Maślan sodu odnajdziesz w suplemencie diety Lifeup Entero

Sprawdź źródła: