Maślan sodu jest solą zawierającą resztę kwasu masłowego. Kwas masłowy powstaje w procesie fermentacji cukrów z udziałem bakterii. Kwas masłowy występuje w serach nadając im charakterystyczny zapach. W przewodzie pokarmowym kwas masłowy jest produktem fermentacji bakteryjnej niestrawionych resztek pokarmowych zawierających węglowodany.
Kwas masłowy, który dostarczamy z pożywieniem jest szybko i łatwo wchłaniany w przewodzie pokarmowym. Substancja ta stanowi źródło energii dla komórek nabłonka jelitowego
Maślan sodu ma gorzki smak i nieprzyjemny zapach – kapsułkowanie ułatwia spożywanie tej substancji.
Kwas masłowy wpływa na zmniejszenie nasilenia stanu zapalnego, zwiększenie przepływu krwi i przyspieszenie procesów gojenia w jelicie. Dzięki temu dochodzi do uszczelnienia bariery jelitowej.
Obecność kwasu masłowego w jelicie wpływa na wchłanianie sodu i wody ze światła jelita. Uszkodzenie flory bakteryjnej przez stosowanie antybiotyków doprowadza do biegunki, której jednym z patomechanizmów jest niedobór kwasu masłowego w jelicie.
Maślan jest stymulatorem wzrostu dla prawidłowych komórek nabłonka jelitowego, a jednocześnie hamuje rozrost komórek nowotworowych w tym narządzie.
Kwas masłowy wpływa na regulację motoryki jelit przez wpływ na aktywność acetylotransferazy cholinowej, a także wspomaga produkcję śluzu w jelicie. Dzięki temu pasaż treści pokarmowej jest ułatwiony, a śluzówka lepiej chroniona.
Wykazano także, że przez wpływ na regulację genów odpowiadających za produkcję cholesterolu i trójglicerydów, kwas masłowy zmniejsza stężenie tych substancji w surowicy krwi. Kwas masłowy może odgrywać rolę w redukcji masy ciała.
Maślan sodu odnajdziesz w suplemencie diety Lifeup Entero
Sprawdź źródła:
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10483900/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9361838/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22674349/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20937167/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7890244/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34286509/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35194640/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33549042/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32398370/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33126251/