Burak czerwony

Burak czerwony, a właściwie burak zwyczajny (Beta vulgaris) jest pospolitą w Polsce rośliną uprawną. Burakowi przypisuje się wiele właściwości prozdrowotnych.

Zabarwienie bulwy buraka czerwonego związane jest z obecnością w nim barwnika – betaniny. Substancji tej przypisuje się liczne właściwości antyoksydacyjne. Jest ona także źródłem tlenku azotu.

Dostarczanie do organizmu tlenku azotu należy do najważniejszych i udowodnionych naukowo właściwości soku z buraka zwyczajnego.

Tlenek azotu (NO) jest jednym z przekaźników sygnałów komórkowych. Jego obecność w surowicy krwi powoduje zmniejszenie napięcia mięśni naczyń krwionośnych. W efekcie poprawia się przepływ krwi, spada ciśnienie tętnicze i dochodzi do zwiększenia natlenienia tkanek.

Udowodniono, że sok z buraka zwyczajnego poprawia wydolność organizmu podczas wykonywania ćwiczeń fizycznych.

Koncentrat soku z buraka czerwonego odnajdziesz w suplemencie diety Lifeup Ferro

Sprawdź źródła: