Beta-glukany to grupa aktywnych biologicznie polisacharydów (wielocukrów). Zbudowane są z cząsteczek glukozy połączonych wiązaniami 1,3; 1,4 lub 1,6 beta-glikozydowymi. W naturze są elementem budulcowym ścian komórkowych bakterii, grzybów, glonów, porostów i roślin. Beta-glukan zawarty w owsie to mieszanina beta-glukanów z wiązaniami 1,3 i 1,4 beta-glikozydowymi.

Beta-glukany dzieli się na rozpuszczalne i nierozpuszczalne w wodzie. Beta-glukan rozpuszczany w wodzie spowalnia wchłanianie glukozy z przewodu pokarmowego i spowalnia opróżnianie żołądka. Beta-glukan nierozpuszczalny wpływa na spowolnienie pasażu jelitowego, zwiększenie objętości stolca oraz zwiększenie wydalania kwasów żółciowych.
Udowodniono, że beta-glukany wywierają działanie immunomodulacyjne, obniżają stężenie cholesterolu i lipidów w surowicy krwi oraz wspomagają utrzymanie prawidłowej masy ciała. Mają także działanie antyoksydacyjne i antymutagenne.
Stosowanie beta-glukanu może ułatwiać kontrolę stężenia glukozy we krwi, zmniejszać stan zapalny oraz działać protekcyjnie na układ sercowo-naczyniowy. Wykazano także, że beta-glukan może ograniczać przeżywalność komórek nowotworowych.
Beta-glukan wywiera protekcyjne działanie na śluzówkę przewodu pokarmowego, a wzbogacenie diety w ten składnik może wspomagać redukcję uszkodzeń śluzówki żołądka w przewlekłych stanach zapalnych.
Prawdopodobnie większość działań fizjologicznych wywieranych na organizm przez beta-glukan wynika z bezpośredniego pozytywnego działania tej substancji na mikrobiotę jelitową.
Beta-glukan owsiany odnajdziesz w suplemencie diety Lifeup Entero
Sprawdź źródła:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5618555/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26092171/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27273067/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31833481/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30792143/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32325856/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27724985/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30935016/
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0955286317310070?via%3Dihub
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31960663/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34444949/