Beta-glukan owsiany

Beta-glukany to grupa aktywnych biologicznie polisacharydów (wielocukrów). Zbudowane są z cząsteczek glukozy połączonych wiązaniami 1,3; 1,4 lub 1,6 beta-glikozydowymi. W naturze są elementem budulcowym ścian komórkowych bakterii, grzybów, glonów, porostów i roślin. Beta-glukan zawarty w owsie to mieszanina beta-glukanów z wiązaniami 1,3 i 1,4 beta-glikozydowymi.

Budowa cząsteczkowa beta-glukanu

Beta-glukany dzieli się na rozpuszczalne i nierozpuszczalne w wodzie. Beta-glukan rozpuszczany w wodzie spowalnia wchłanianie glukozy z przewodu pokarmowego i spowalnia opróżnianie żołądka. Beta-glukan nierozpuszczalny wpływa na spowolnienie pasażu jelitowego, zwiększenie objętości stolca oraz zwiększenie wydalania kwasów żółciowych.

Udowodniono, że beta-glukany wywierają działanie immunomodulacyjne, obniżają stężenie cholesterolu i lipidów w surowicy krwi oraz wspomagają utrzymanie prawidłowej masy ciała. Mają także działanie antyoksydacyjne i antymutagenne.

Stosowanie beta-glukanu może ułatwiać kontrolę stężenia glukozy we krwi, zmniejszać stan zapalny oraz działać protekcyjnie na układ sercowo-naczyniowy. Wykazano także, że beta-glukan może ograniczać przeżywalność komórek nowotworowych.

Beta-glukan wywiera protekcyjne działanie na śluzówkę przewodu pokarmowego, a wzbogacenie diety w ten składnik może wspomagać redukcję uszkodzeń śluzówki żołądka w przewlekłych stanach zapalnych.

Prawdopodobnie większość działań fizjologicznych wywieranych na organizm przez beta-glukan wynika z bezpośredniego pozytywnego działania tej substancji na mikrobiotę jelitową.

Beta-glukan owsiany odnajdziesz w suplemencie diety Lifeup Entero

Sprawdź źródła: