Antyoksydanty to grupa substancji chemicznych, która zatrzymuje proces utleniania innej substancji. Cechą charakterystyczną tych substancji jest to, że zatrzymują one ten proces nawet jeśli są w stężeniu znacznie mniejszym, niż utleniania substancja.
Substancje te mają zwykle pochodzenie roślinne. Dostarczanie tych substancji pełni rolę prewencyjną w chorobach nowotworowych i chorobach układu krążenia.
Antyoksydanty pełnią też rolę ochronną, jako dodatki do żywności – chronią substancje odżywcze przed utlenieniem i stosowane są, jako konserwanty żywności.
Jednym z najpopularniejszych antyoksydantów w żywności jest witamina C. Inną grupą substancji o właściwościach antyoksydacyjnych są polifenole.
W organizmie proces utleniania wynika z występowania reaktywnych form tlenu. Są one wytwarzane w komórkach w celu prawidłowego przebiegu procesów biochemicznych. Utrata równowagi między reakcjami utleniania i redukcji w orgazmie prowadzi do stresu oksydacyjnego. Stosowanie antyoksydantów pozwala na równoważenie procesu oksydacji.
Możliwy jest pomiar zdolności działania przeciwutleniającego substancji organicznych, np. żywności. Narodowy Instytut Zdrowia USA dokonał takich pomiarów na żywności. Stworzono listę żywności o najwyższych właściwościach antyoksydacyjnych. Lista ta określona jest przez akronim ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity).
Antyoksydanty odnajdziesz w suplementach diety Lifeup Immu, Ferro i Urino.