Antocyjany

Związki chemiczne z grupy flawonoidów. Są barwnikami roślinnymi. Mają barwę od czerwonej, przez bordową, fioletową, niebieską do prawie czarnej. W roślinach pełnią funkcję ochronną przed promieniem UV oraz przyciągają owady do kwiatów nadając im zabarwienie.

Antocyjany mają barwę zależną od pH środowiska. W środowisku kwaśnym ich kolor jest zwykle czerwony, a w zasadowym niebieski. Zjawisko to można zaobserwować na przykładzie czerwonej kapusty bogatej w te barwniki.

Barwa antocyjanów zmienia się także pod wpływem temperatury oraz obecności innych substancji chemicznych. Z tego powodu substancje te wykorzystywane są w przemyśle chemicznym, a w przemyśle spożywczym stanowią dodatki do żywności, jako naturalne barwniki.

Antocyjany będące flawonoidami (polifenolami) posiadają ich właściwości, głównie antyoksydacyjne. Z tego powodu ich obecność w diecie jest uważana za pozytywną.

Antocyjany odnajdziesz w suplemencie diety Lifeup Urino.